3/6/09

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ


(Δευτέρα 1η Ιουνίου)

Δημοκράτισσες και Δημοκράτες των Αγίων Αναργύρων, φίλες και φίλοι, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας, για την μεγάλη τιμή της αποψινής σας παρουσίας.
Μια τιμή, που είναι διπλή γιατί έχω απόψε το βάρος, να σας μεταφέρω την αγάπη και τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς, ενός ανθρώπου που νοιάζεται πραγματικά για εσάς, που νοιάζεται πραγματικά για τους πολίτες, που δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου. Να ξέρετε ότι τον έχετε και θα τον έχετε διαρκώς στο πλάι σας.
Γιατί το αξίζετε, γιατί η Δυτική Αθήνα το έχει ανάγκη, γιατί η Ελλάδα, στο σύνολό της κυριολεκτικά, νοιώθει πολύ μεγάλη την επιθυμία, νοιώθει πολύ μεγάλη την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τον τόπο μας και έχουμε την ευκαιρία, Έχουν οι πολίτες, πάνω απ’ όλα, τη δυνατότητα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, να πούνε το Ναι στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, να πούνε το Ναι στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά πάνω απ’ όλα να πουν το ναι σε μια νέα αρχή για την Ελλάδα, σε μια απαραίτητη αλλαγή πορείας.
Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει καμία υπερβολή, ότι πραγματικά ή θα αλλάξουμε, ή θα βουλιάξουμε. Και επειδή δεν θα μας βουλιάξουνε, θα τους αλλάξουμε.
Θα τους αλλάξουμε, κάνοντας το πρώτο βήμα την Κυριακή στις 7 Ιουνίου. Και αν είχαμε δεκάδες λόγους, λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων, λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την πορεία της καθημερινής ζωής των πολιτών, λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας μας, στο σύνολό τους, λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την πολύπαθη σχέση των πολιτών με την πολιτική. Τώρα πια αυτές τις τελευταίες μέρες έχουμε και επιπλέον λόγους, οι οποίοι αποκαλύπτουν καθημερινά ότι η σύγχρονη Ελλάδα, η Ελλάδα του Καραμανλή δυστυχώς ζει ένα σύγχρονο δράμα. Και δεν μπορώ να μην ξεκινήσω και την αποψινή μας ομιλία, από όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που γνωστοποιούνται καθημερινά.
Συγκλονιστικά γεγονότα, που έχουν απόλυτη σχέση με μια συνειδητή ολιγωρία μιας κυβέρνησης που ανοίγει τα σύνορα την ώρα που κλείνει την Βουλή, για να παραγραφούν τα σκάνδαλα των δικών της υπουργών. Ανοίγοντας τα σύνορα απελευθερώνει βασικούς κατηγορούμενους μιας υπόθεσης, που έχει συγκλονίσει τον Ελληνικό Λαό και για την οποία τόλμησαν να πουν, τόλμησε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής να ισχυριστεί ότι δεν έχει καμία σχέση το κόμμα του με το σκάνδαλο της SIEMENS.
Αν δεν έχει καμία σχέση, αν δεν φοβούνται τίποτα, γιατί κλείσανε την Βουλή; Γιατί τους αφήσανε μέσα από τα χέρια τους να φύγουν, αυτοί που αν άνοιγαν σήμερα το στόμα τους, ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, πιθανότατα θα δημιουργούσαν συνθήκες, οι οποίες θα ήταν κοσμογονικές και θα ήταν καταιγιστικές, στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου.
Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτό το οποίο συντελείται όλους τους τελευταίους μήνες, και στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στην υπόθεση της SIEMENS και στην υπόθεση των Άγονων Γραμμών, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από την συνειδητή επιλογή μιας κυβέρνησης. Η οποία έφερε στον τόπο τα πέντε τελευταία χρόνια ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει έναν πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, να νοιάζονται για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Να νοιάζονται για το πώς θα εξυπηρετούν τους υμέτερους, παραβιάζοντας κανόνες, αρχές, αξίες, ακόμα και νόμους. Νόμους οι οποίοι έχουν θεσπίσει την αξιοκρατία. Νόμους οι οποίοι έχουν θεσπίσει την ίση μεταχείριση των πολιτών, που αποτελεί έτσι κι αλλιώς συνταγματική τους υποχρέωση.
Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι όλα αυτά τα έχει καταγραμμένα στην συνείδησή του ο Ελληνικός Λαός. Γι’ αυτό μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η 7η Ιουνίου είναι η ώρα, είναι η μεγάλη ώρα των Ελλήνων πολιτών. Είναι η μεγάλη ώρα, για το ξέσπασμα των Ελλήνων.
Το ξέσπασμα μιας οργής, μιας αγανάκτησης, γι’ αυτή την αναξιοπρεπή μεταχείρισή τους. Μια αναξιοπρεπή μεταχείριση που από τον κύριο Καραμανλή έχει φθάσει μέχρι του σημείου της παραποίησης της αλήθειας, της παραποίησης των πραγματικών γεγονότων, της παραποίησης και της διαστρέβλωσης των θέσεων και των απόψεων, που ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν.
Γι’ αυτό στις 7 Ιουνίου το λέμε και το εννοούμε, τέρμα τα ψέματα του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Θα είναι αντιμέτωποι με την αμείλικτη ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών που διψούν πια, διψούν για αισιοδοξία, διψούν για αλήθεια, διψούν για ελπίδα. Γιατί ο κ. Καραμανλής, μπορεί να εξουδετέρωσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στις ψηφοφορίες για το Βατοπέδι, δεν τους επέτρεψε να συμμετάσχουν, δεν τους επέτρεψε να ψηφίσουν στις μυστικές ψηφοφορίες.
Μπορεί να έκλεισε νύχτα αιφνιδιαστικά και ένοχα την Βουλή, αλλά το στόμα, το μυαλό, την καρδιά και το χέρι του Ελληνικού Λαού, δεν μπορεί να το εμποδίσει στις 7 Ιουνίου, από το να του πει την μεγάλη αλήθεια, να του στείλει το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας.
Ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας, το οποίο βγαίνει πραγματικά, μέσα από την πραγματική καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών. Μέσα από αυτή την αδιαφορία, μέσα από αυτή την εγκατάλειψη, την αδικία, η οποία έχει επικρατήσει στο σύνολο σχεδόν των αποφάσεων, που αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει σε όλους τους τομείς.
Φίλες και φίλοι, ξέρετε πολύ καλά, ότι μπροστά μας και πάλι έχουμε την Ευρώπη. Γιατί εμείς παρά το γεγονός ότι πράγματι δεσπόζουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, δεν θα πάψουμε να νοηματοδοτούμε αυτές τις εκλογές και να δίνουμε πραγματικό φως πάνω στις δυο λογικές που και πάλι συγκρούονται. Τον βλέπετε τι λέει και τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Τι να κάνουμε; Μοιρολατρικά σκεπτόμενοι και λειτουργώντας. Τι να κάνουμε; Υπάρχει αγορά, υπάρχουν οι κανόνες, υπάρχουν οι συμφωνίες, υπάρχουν οι συνθήκες, δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε.
Οι περισσότεροι από εσάς, είσαστε περήφανοι γι’ αυτά που έχετε ζήσει. Εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου στην δεκαετία του ’80 θεωρούσε τις συμφωνίες δεδομένες , θα είχαμε σήμερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης; Θα είχαμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα; Θα είχαμε την μέγιστη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, που με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα πέτυχε με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν και τότε, λέγανε ότι και αυτό απαιτεί ομοφωνία;
Έτσι λοιπόν και σήμερα λέμε, ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα στην Ευρώπη, έχουν πράγματι φθάσει σε οριακό σημείο, δεν πάει άλλο. Έχουμε κρίση, διεθνή κρίση. Η Ευρώπη η σημερινή, η Ευρώπη που οι 22 –σας παρακαλώ συγκρατείστε τον αριθμό– οι 22 από τις 27 κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις Δεξιές, σαν τη δική μας κυβέρνηση. Γι’ αυτό η Ευρώπη παρουσιάζει σήμερα αυτή την υστέρηση, αυτή την στασιμότητα. Είναι συνειδητοί πολιτικοί λόγοι. Γιατί 22 από τους 27 Επιτρόπους, κατ’ επέκταση είναι Δεξιοί, γιατί μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πλειοψηφία την έχει το Δεξιό Κόμμα.
Πρέπει λοιπόν στις ευρωεκλογές, αυτό το συσχετισμό να τον ανατρέψουμε, γιατί θα πρέπει η Ευρώπη για να γίνει πιο κοινωνική, για να γίνει πιο αναπτυξιακή, για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων, των μισθωτών, των Ευρωπαίων συνταξιούχων, ν’ αποκτήσει στο εσωτερικό της, άλλη λογική, που θα προέλθει υποχρεωτικά από ένα νέο πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, κυρίαρχος του οποίου δεν είναι άλλος, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν είναι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, άλλος από το δικό μας το Κίνημα και τους δικούς μας τους Ευρωβουλευτές.
Φίλες και φίλοι ξέρετε ότι πηγαίνοντας σ’ αυτή την πορεία εμείς δεν αρκεστήκαμε, παρ’ ότι έχουμε απέναντί μας κυριολεκτικά μια κυβέρνηση που και να μη θέλεις, σε προκαλεί να μιλάς και ν’ ασχολείσαι μόνο αρνητικά γι αυτήν. Όσο καλή διάθεση και να έχεις.
Γιατί είναι μια κυβέρνηση κυριολεκτικά βουτηγμένη στην ανευθυνότητα. Βουτηγμένη στον επικοινωνιακό λαϊκισμό, βουτηγμένη στην αδυναμία και στην αποτυχία. Παρ’ όλα αυτά, πορευθήκαμε σε έναν υπεύθυνο δρόμο.
Ακόμη και προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας λίγο πριν επισκεφθεί μαζί σας, με τους περισσότερους από εσάς, το Περιστέρι, το Μπουρνάζι, εξήγγειλε τις δεσμεύσεις μας για το κοινωνικό κράτος, για την κοινωνική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι στο μυαλό του ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τίποτε άλλο, εκτός απ’ τους πολίτες, εκτός από τον άνθρωπο.
Και δηλώνω κι εγώ στους Αγίους Αναργύρους κατηγορηματικά, όπως έχουν κάνει οι βουλευτές μας, όπως έχουν κάνει τα στελέχη μας τόσον καιρό σ’ εσάς, ότι ο σκοπός μας δεν είναι η εξουσία για την εξουσία. Δεν είναι «σώνει και καλά» να πάρουμε την κυβέρνηση. Δεν είναι το θέμα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να φύγουν κάποιοι από την θέση τους και να μπουν άλλοι.
Στο μυαλό μας, ο σκοπός μας και ο στόχος μας, φίλες και φίλοι, είναι ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μια βαθιά πολιτική αλλαγή στον τόπο. Και θυμηθείτε το: Με την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα έχουμε απλώς μια νίκη του ΠΑΣΟΚ! Θα έχουμε ένα ιστορικό κύκλο στην Ελλάδα! Θα έχουμε μια μετάβαση σε μια νέα πολιτική, βαθιά πολιτική αλλαγή η οποία θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο.
Και από την άλλη αρχές, αξίες και κανόνες, που θα ισχύουν για όλους. Γιατί ξέρετε κάτι; Ότι πέραν του ν’ αντιμετωπίσει κανείς την κυβέρνηση και τα σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία κυριολεκτικά έχουν στιγματίσει αυτό τον πολιτικό βίο, αυτά τα πέντε χρόνια, πέραν του ν’ αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ανήκουστες προσπάθειες συγκάλυψης, που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Υποτιμούν και τη νοημοσύνη μας, νομίζοντας ότι οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν.
Ο Καραμανλής κλείνει νύχτα τη Βουλή και νομίζει ότι μπορεί να περάσει στον ελληνικό λαό την άποψη, ότι έγινε κάτι φυσιολογικό. Μπορεί να αφήνουν τους κατηγορουμένους τον έναν μετά τον άλλον, να φεύγουν, που έχουν ανάμιξη με το σκάνδαλο Siemens και νομίζουν ότι οι Έλληνες δε χαμπαριάζουν, δεν καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι δε μπορεί 5 μέρες, δυο Υπουργεία να έχουν μια πληροφορία, και κάτω από τα πόδια τους δήθεν πάλι.. Σας θυμίζει τίποτα; όπως και στο Βατοπέδι πάλι κάποιοι υπάλληλοι φταίνε.
Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κυβέρνηση. Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός. Υπάρχουν μόνο υπάλληλοι. Μόνο υπάλληλοι κάνουν τα σκάνδαλα. Μόνο υπάλληλοι παίρνουν τις αποφάσεις. Μα ποιος μπορεί να τα πιστέψει αυτά φίλες και φίλοι; Ποιος νοήμων Έλληνας πολίτης, μπορεί σήμερα να παραδεχθεί ότι όντως, για όλα φταίνε οι υπάλληλοι;
Όλοι οι Έλληνες, μεταξύ των οποίων και οι οπαδοί τους, και το υπογραμμίζουμε αυτό, και οι οπαδοί τους, τους έχουν πάρει χαμπάρι και ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά πέντε χρόνια ο λόγος που δεν παρήγαγε έργο, ήταν γιατί ήταν σ’ ένα διαρκές πάρτι. Και τους ακούσατε ότι ακόμη και οι ίδιοι δε διστάζουν να το λένε. Δικός τους βουλευτής προχθές μίλησε για πάρτι καταθέσεων! Πάρτι καταθέσεων, πάρτι ομολόγων, πάρτι παράνομων ανταλλαγών.
Είναι μια κυβέρνηση που πάει πράγματι από πάρτι σε πάρτι και γι’ αυτό το λόγο, δεν ξαφνιάζεται κανείς όταν κατεβάζει τα φώτα της Βουλής, κατεβάζει δηλαδή τα φώτα της αλήθειας ο Καραμανλής. Το έκανε για να παραγράψει αδικήματα, το έκανε για να στείλει στη λήθη, αλλά ο ελληνικός λαός δε θα του κάνει τη χάρη φίλες και φίλοι.
Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και για μια ακόμη φορά, με σοφία θ’ αποφασίσει στις 7 Ιουνίου, για το τι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε πράγματι στις Ευρωεκλογές ν’ ανοίξουμε ένα νέο δρόμο. Και αυτό το πιστοποιεί, και κατηγορηματικά το επιβεβαιώνει και το υπογραμμίζει η αποψινή σας παρουσία.
Γιατί ξέρουμε εμείς καλύτερα απ’ όλους, ότι οι σημερινοί πολίτες, οι δικοί μας, τα στελέχη μας, τα μέλη μας, οι φίλοι μας, πάνω απ’ όλα είναι ώριμοι πολίτες, με οξυμένο το πολιτικό αισθητήριο, και το πολιτικό κριτήριο που τους επιτρέπει να κατανοήσουν, να κρίνουν αλλά και ν’ αποφασίσουν ότι Ναι, ήρθε η ώρα της μεγάλης μάχης.
Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά που γίνονται στον τόπο, και δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα, δεν μπορούν να συνεχιστούν. Αλλά υπάρχει και πιθανότητα να συνεχιστούν. Και θα συνεχίζονταν αν ο ελληνικός λαός δεν αντιδρούσε, όπως αντιδράτε εσείς απόψε, και όπως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θ’ αντιδράσει το βράδυ της Κυριακής.
Και θα συνεχίζονταν, φίλες και φίλοι, πέραν από τα σκάνδαλα και τις υποθέσεις διαφθοράς, θα συνεχίζονταν και οι σκανδαλώδεις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι όσο κακό για τον τόπο, όσο κακό για τους πολίτες, είναι το Βατοπέδι, είναι η SIEMENS, είναι το σκάνδαλο των άγονων γραμμών και των ομολόγων, άλλο τόσο κακό, άλλο τόσο απαράδεκτο κι άλλο τόσο σκανδαλώδες είναι και αυτό που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό.
Να σας πω μόνο μερικά παραδείγματα: Υπάρχουν νοσοκομεία στην Ελλάδα, υπάρχουν μέσα στην Αθήνα, υπάρχουν συμπατριώτες μας, συμπολίτες μας, που πεθαίνουν επειδή δε βρίσκουν ένα κρεβάτι σε Εντατική. Ξέρετε ότι υπάρχουν Εντατικές κλειστές στην Ελλάδα; Υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αθήνα κλειστές, γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό, και ιατρικό προσωπικό.
Είναι λοιπόν σκανδαλώδης ή δεν είναι η απόφαση μιας κυβέρνησης που αντί να προσλαμβάνει νοσηλευτές και γιατρούς, προσλαμβάνει αγροφύλακες; Είναι ή δεν είναι σκανδαλώδης η πολιτική, μιας κυβέρνησης που κατάργησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας;
Προσέξτε, το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας, τον οποίο ποιοι τον πλήρωναν; Μόνον οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλα ακίνητα. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος, αν θέλεις να πιάσεις τη μαύρη οικονομία στην Ελλάδα και την παραοικονομία, από το να χτυπήσεις τα μεγάλα ακίνητα. Γιατί έτσι είναι το δομημένο σύστημα, ώστε εκεί πάνε τα περισσότερα μαύρα χρήματα που διακινούνται στη χώρα μας.
Και όμως αυτό τον χώρο τον κατήργησαν. Και στη θέση του έβαλαν το ΕΤΑΚ. Δεν είναι ότι εξαιτίας αυτής της κατάργησης, 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ το χρόνο το χάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, και σωστά λέει ο Δήμαρχος τι γίνεται με την Αυτοδιοίκηση, και ξέρει πολύ καλά ότι συνειδητά δε στηρίζουν την Αυτοδιοίκηση γιατί συνειδητά στηρίζουν μια σειρά από υποθέσεις λίγων, αυτός ο φόρος λοιπόν που κόστισε 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο δεν τον διπλασίασαν, τον αφαίρεσαν και στη θέση του τι έβαλαν; Το ΕΤΑΚ. Έβαλαν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που πλέον πληρώνετε όλοι. Όλοι οι Έλληνες, είτε είναι πλούσιοι, είτε είναι φτωχοί, είτε έχουν μεγάλα είτε μικρά ακίνητα.
11 δισεκατομμύρια, και είναι σκανδαλώδες φίλες και φίλοι, 11 δισεκατομμύρια έχουν υπολογιστεί τα ευρώ που ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει από τις λοβιτούρες και από τα σκάνδαλα που στήνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακοβιομηχανίες, στην πλάτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έχουν χαρίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή έκαναν αύξηση του ΦΠΑ που πληρώνει ο λαός, που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Και ακούτε και θ’ ακούτε τις επόμενες ημέρες, και να το περιμένετε αυτό, το ξέρει ο ελληνικός λαός, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει στις 8 Ιουνίου, είναι να επιβάλλει νέους φόρους.
Και δεν είναι μόνο ότι θα επιβάλλει νέους φόρους, ενώ είχε πει ότι δεν θα επιβάλλει, είναι ότι και πάλι οι νέοι φόροι θα πάνε σε άδικη κατεύθυνση. θα είναι πάλι, υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό οι πολίτες στις 7 Ιουνίου θα τους πουν: ΟΧΙ, δε σας δίνουμε λευκή επιταγή! Δε σας επιτρέπουμε άλλο! Δε σας επιβραβεύουμε!
Την έκτακτη εισφορά πού την έβαλαν; Στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους πριν δυο μήνες. Έκτακτες -ακούστε Πρωθυπουργός- υποθέσεις, έκτακτες περιστάσεις επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Τι δεν είπε; Ότι επιβάλλουν έκτακτα μέτρα, μόνο σε βάρος του λαού των πολιτών, των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Μόνο σε βάρος των συνταξιούχων. Γιατί την ώρα που έβγαζε την έκτακτη εισφορά στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους, δεν έβαλε την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των Τραπεζών. Γιατί;
Τρία δις ευρώ ήταν τα κέρδη των Τραπεζών το 2008. Άρα δεν είναι μόνο ότι στις 8 Ιουνίου ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, θα προχωρήσουν σε μια άγρια επιδρομή φόρων, αλλά είναι ότι θα είναι και πάλι μια άδικη επιδρομή. Θα είναι και πάλι μια πολιτική υπέρ των λίγων, υπέρ των συμφερόντων, υπέρ των ‘ημετέρων’ και σε βάρος των πολλών, σε βάρος του κοινωνικού κράτους, σε βάρος του κράτους πρόνοιας, σε βάρος της παιδείας, σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Γι’ αυτό εμείς έχουμε πει, και αυτό αποδεικνύεται ότι πράξαμε πολύ σωστά, γιατί αυτό δεν το επιβάλει το δικό μας συμφέρον, αλλά το επιβάλει το συμφέρον της χώρας. Είπαμε λοιπόν φίλες και φίλοι ότι οι εκλογές της 7ης Ιουνίου όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου, την ιστορική ημέρα, για το Κίνημά μας, ότι είναι δημοψήφισμα.
Και δικαιωνόμαστε και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά. Γιατί κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αλλά στις 7 Ιουνίου στην πραγματικότητα αποφασίζουμε για την Ελλάδα, αποφασίζουμε να αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε. Αποφασίζουμε, για να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, το πρώτο μεγάλο βήμα που θα είναι η δικαιολογημένη αποδοκιμασία, η δίκαιη αποδοκιμασία αυτού του πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης.
Θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος, η λεωφόρος, οι ορίζοντες μιας νέας ελπίδας, μιας νέας αισιοδοξίας, μιας νέας αυτοπεποίθησης των Ελλήνων πολιτών, που θα έχουν μπροστάρη τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλους μαζί τους πολίτες.
Έχουμε μπροστά μας, λιγότερο από μια εβδομάδα, και αν εξαιρέσουμε το Σαββατοκύριακο, που είναι πολιτικά μηδενικός χρόνος γιατί δεν υπάρχει πολιτική δραστηριότητα, έχουμε πια τέσσερα 24ωρα. Η μάχη τα επόμενα τέσσερα 24ωρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη.
Καταφέραμε να φθάσουμε εδώ που έχουμε φθάσει, δηλαδή να έχουμε δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό. Δηλαδή να έχουμε ξεκαθαρίσει με τον Ελληνικό λαό, ότι είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, είμαστε περήφανοι για τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, αλλά αναγνωρίζουμε και τα λάθη που κάναμε. Τα έχουμε καταγράψει, και έχει αποφασίσει ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να τα αφήσουν οριστικά πίσω τους.
Έχουμε καταφέρει φίλες και φίλοι, φθάνοντας μέχρι εδώ, την τρίτη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Κινήματός μας, δυσοίωνων και τελείως απαισιόδοξων προβλέψεων, που σας θυμίζω, ότι πέρσι τέτοια εποχή ήταν κυρίαρχες στην Ελλάδα. Πέρσι τέτοια εποχή όλοι σας λέγανε και μας λέγανε, έχει τελειώσει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όπου ‘ναι θα είναι τρίτο κόμμα λέγανε. Λέγανε ότι «ποιες Ευρωεκλογές;», μια νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι Ευρωεκλογές.
Καταφέραμε όλοι μαζί, όλοι εσείς, όλοι εμείς, όλοι σε όλη την Ελλάδα μια μεγάλη ανατροπή. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει αυτά τα τέσσερα τελευταία 24ωρα που δεν θα εφησυχάσουμε, δεν θα προχωρήσουμε σε κανένα πρόωρο πανηγυρισμό, ακόμα και αν δικαιολογείται απόλυτα από συγκεντρώσεις σαν την αποψινή, που με την δική σας παρουσία προσφέρετε στο Κίνημά μας, προσφέρετε σε όλους μας.
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού, γι’ αυτό και σας παρακαλώ, πρώτα και κύρια την νεολαία μας, την πανίσχυρη, την δυνατή νεολαία μας που ακολουθεί έναν δρόμο που αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όχι μόνο παρελθόν, όχι μόνο παρόν, αλλά έχει και ένα αξιολογότατο μέλλον.
Πρέπει λοιπόν τα τέσσερα τελευταία 24ωρα να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας και της φωνής μας, ώστε να μην υπάρξει κανένας πολίτης που θέλει και που έχει επιλέξει να ψηφίσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που δεν θα προσέλθει στις κάλπες.
Πρέπει να αγωνιστούμε φίλες και φίλοι, ώστε ούτε μια ψήφος να πάει χαμένη. Κάθε ψήφος είναι πάρα πολύ κρίσιμη, είναι καθοριστική, για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο, ένα δυνατό βήμα, ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα στο αύριο.
Και θέλω να σας επισημάνω και να σας υπογραμμίσω, ότι εάν μια ψήφος αντικειμενικά και εκ των πραγμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην επιλογή του κάθε πολίτη, αλλά εκ των πραγμάτων, αν μια ψήφος πονάει αυτή την κυβέρνηση, αν για μια ψήφο αυτή η κυβέρνηση θα έχει πραγματικό πρόβλημα, αυτή είναι η ψήφος προς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Γιατί δεν είναι η ώρα σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές, για ψήφο απλής διαμαρτυρίας. Γιατί η κυβέρνηση τις απλές διαμαρτυρίες τις ξεπερνάει, τις ξεχνάει και τις αντιμετωπίζει πάρα πολύ εύκολα.
Μια ψήφο, μια ισχυρή πλειοψηφία είναι που δεν μπορεί να ξεπεράσει, είναι που της δημιουργεί πρόβλημα. Είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, η ψήφος που αλλάζει τα πράγματα στις 8 Ιουνίου.
Καμία ψήφος χαμένη. Όλοι στις κάλπες. Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι οι πολίτες, που έχουν επιλέξει το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενοι και συνειδητοποιώντας ότι τώρα είναι η μεγάλη δυνατότητα των πολιτών. Τώρα, δεν είναι για αργότερα, ούτε θα υπάρξουν περιθώρια για αργότερα.
Γιατί αυτή η κυβέρνηση με τις πολιτικές που έχει αποφασίσει, με τις πολιτικές που έχει δρομολογήσει σε μια περίπτωση θα κάνει πίσω. Στη περίπτωση που ο μεγάλος νικητής της 7ης Ιουνίου θα είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και θα είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα χάρις σε σας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο και δυνατό. Εδώ είναι και πολλοί πολίτες που είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ, που συναισθάνονται και συνομολογούν ότι ναι, θέλουν να εργαστούν και να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε στην Ελλάδα να ξεκινήσει πραγματικά ένας δρόμος ανάπτυξης, ένας δρόμος μια νέα αρχή που θα οδηγήσει την χώρα μας στο να κατακτήσει όλο και υψηλότερα επίπεδα ζωής των πολιτών. Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο εδώ, αλλά θα είναι και την Πέμπτη στο Πεδίο του Άρεως, όπου θα είναι η μεγάλη μας γιορτή με ομιλητή τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Παπανδρέου, που σας επισημαίνω, σας υπογραμμίζω, ότι θα είναι μια συγκέντρωση γιορτή της δημοκρατίας, λαϊκό ξέσπασμα, που θα παίξει τεράστιο ρόλο η συγκέντρωση της Πέμπτης στη τελική έκβαση των εκλογών της Κυριακής.
Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί. Είμαι βέβαιος γιατί ξέρω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σας έχει κλέψει την καρδιά σας, όπως και εσείς του έχετε κλέψει την δική του την καρδιά.
Φίλες και φίλοι, ότι και αν κάνουν, όσο και να οξύνουν, εμείς θα μείνουμε στην γραμμή του τεκμηριωμένου, του υπεύθυνου, του συγκροτημένου, του προγραμματικού θετικού πολιτικού λόγου.
Εμάς η κατρακύλα του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του δεν θα μας συμπαρασύρει. Ο Ελληνικός Λαός μέχρι και την Κυριακή θα παρακολουθεί ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μιλάει λέγοντας τα πράγματα όπως είναι, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας, όπως έχουμε ήδη κάνει με τις προγραμματικές μας ανακοινώσεις και τον δρόμο τον οποίον θα βαδίσουμε.
Και να ξέρετε ότι όσες δυσκολίες και να δημιουργήσουν τα τέσσερα τελευταία 24ωρα, εμείς ένα μήνυμα τους στέλνουμε, ότι ξεχνάνε κάτι πάρα πολύ βασικό. Όσα δύσκολα εμπόδια και να νομίσουν ότι μπορούν να βάλουν στο δρόμο μας, ξεχνάνε το βασικότερο, που είναι ότι εμείς επειδή είμαστε πολιτικά παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, με τα δύσκολα έχουμε μάθει να τα βάζουμε και στα δύσκολα έχουμε μάθει να κερδίζουμε. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν.
Εμείς είμαστε βέβαιοι, φίλες και φίλοι, ότι θα νικήσουμε και ο αγώνας μας, ο αγώνας του Ελληνικού Λαού θα δικαιωθεί, γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας. Είναι ένας αγώνας του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που δεν χρωστάνε σε κανέναν άλλον εκτός από τον Ελληνικό Λαό.
Ενός Παπανδρέου και ενός ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανέναν. Γι’ αυτό όλοι στον αγώνα. Τα τέσσερα τελευταία 24ωρα όλοι με όλες μας τις δυνάμεις, με τα νιάτα μας, τους αξιολογότατους βουλευτές μας, τα στελέχη μας, χάρη στη δουλειά των οποίων και η Νομαρχιακή και οι Τοπικές μας Οργανώσεις έχουμε σήμερα την χαρά να βρισκόμαστε, θα πάμε και να ξέρετε ότι την Δευτέρα θα ξημερώσει μια νέα ελπιδοφόρος ημέρα για την Ελλάδα, που θα ανοίξει μια νέα πορεία, που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους.
Υπερήφανους για την προσφορά μας στον λαό και στον τόπο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλες και σε όλους σας. Οι Άγιοι Ανάργυροι, η δυτική Αθήνα, η Αττική θα είναι την Πέμπτη όλη στο Πεδίον του Άρεως και την Κυριακή στις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει.
Η Ελλάδα θα νικήσει.
Οι Έλληνες πολίτες θα είναι υπερήφανοι για τη δουλειά και για το έργο που θα ξεκινήσει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας αγαπητοί σύντροφοι, Γραμματείς όλα τα στελέχη μας, Δήμαρχε, αγαπητή Υπερνομάρχης σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, Σοφία μου και όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές που είστε εδώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αγώνα τα τέσσερα τελευταία 24ωρα.