8/6/09

Ευρωεκλογές 2009: Το συνολικό μήνυμα είναι ένα

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ. ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ.

Μερικά στοιχεία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μέγεθος της καθαρής νίκης μας:
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε διαφορά 9,2 μονάδων σε σχέση με το 2004 και η τελική διαφορά έφτασε περίπου τις 4,5 μονάδες. Συνολικά έχουμε την μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά ανατροπή σε αποτέλεσμα δύο συνεχόμενων ομοειδών εκλογικών αναμετρήσεων (με εξαίρεση τις εκλογές του 1981): Περίπου 15%!
Δεύτερον, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι κυβερνητικοί κύκλοι στοιχημάτιζαν πριν ένα χρόνο αν δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές θα ήταν το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν άρχισαν να συνειδητοποιούν την αλαζονεία τους μίλησαν για νίκη έστω και με μία ψήφο. Όσο συνέχιζε η κατρακύλα, τόσο χαμήλωναν τον πήχη: ήττα με 1%, ήττα με 2%, για να φτάσουν στο απώτατο όριο της «διαχειρίσιμης» για αυτούς ήττας, δηλαδή το 3%. Με λίγα λόγια ήταν ικανοί να χάσουν και με 3,2% και να πανηγυρίζουν. Τελικά η διαφορά έφτασε σχεδόν το 4,5%. Όποιο όριο και να έβαλαν κατέρρευσε.
Τρίτον, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1999 και τις 3 μονάδες διαφορά που είχε τότε η ΝΔ, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του 2000. Η διαφορά σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη και η αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης συντριπτική. Ξεκάθαρη.