22/6/09

Αστείοι και επικίνδυνοι

1. Συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με την επινοητικότητά της η σημερινή κυβέρνηση στους τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», το υπουργείο οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να καρφώσει για φοροδιαφυγή γείτονες, «φίλους», γνωστούς, ανταγωνιστές μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων! Κι όλα αυτά, επειδή οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν διαλύσει ό,τι ελεγκτικούς μηχανισμούς παρέλαβαν και βρίσκονται σε άμεση ανάγκη εξεύρεσης ρευστού για να καλύψουν «μαύρες τρύπες»…
2. Το μέτρο όμως είναι προφανώς ατελές! Δεδομένου ότι η ανικανότητά της σημερινής κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στον έλεγχο εκείνων που φοροδιαφεύγουν, αλλά και στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, το καλύτερο θα ήταν να δοθεί στους πολίτες και η δυνατότητα να εισπράττουν οι ίδιοι τους φόρους από τα πρόσωπα που καταγγέλλουν. Να καθιερωθεί δηλαδή μία μορφή αυτοδικίας, η οποία, παρά τις εντάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν, σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη διαλυμένη κρατική μηχανή!
3. Το τραγικό είναι ότι μέσα στην απελπισία τους για το οικονομικό μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει, μπορεί να το σκεφτούν κι αυτό. Είναι ικανοί. Και επικίνδυνοι.