3/6/09

Ένας θεσμός διατήρησης και διάδοσης της λαϊκής μας παράδοσης

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

Με μουσικές και χρώματα από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας πλημμύρισε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο τριήμερο 16ο ΦεστιβάλΠαραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2009, αφιερωμένο στη μνήμη της λαογράφου Ρούλας Μουζουράκη και του κλαρινίστα Βασίλη Μπατζή.
Το Φεστιβάλ αυτό έχει γίνει πλέον θεσμός, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από πολλούς δήμους, που με δυσκολία «χώρεσαν» στο τριήμερο πρόγραμμα.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων, που παρουσίασαν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, σε διδασκαλία Διονυσίας Πρα και Δήμητρας Νατούδη, ενώ τις δυο επόμενες ημέρες χόρεψαν τα συγκροτήματα των δήμων: Γαλατσίου, Πεύκης, Χαλκίδας, Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας, Ζεφυρίου, Φυλής, Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Νέας Χαλκηδόνας, Άνω Λιοσίων, Νέας Ιωνίας και τέλος η Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων.
Οι θαυμάσιοι μουσικοί και τραγουδιστές του συγκροτήματος, οι πολύχρωμες παραδοσιακές στολές και τα όμορφα τραγούδια, μάγεψαν τους θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο και τις τρεις ημέρες.
Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης και της διάδοσης της λαϊκής μας παράδοσης σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση δρα ισοπεδωτικά για την εθνική ταυτότητα των λαών και ευχαρίστησε όλους τους δήμους για τη συμμετοχή τους.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ένα μικρό αφιέρωμα από το μέλος του Δ. Σ του Πολιτιστικού Κέντρου Μυρτώ Αλεξίου στη Δόμνα Σαμίου και απονομή τιμητικής διάκρισης για την πολυετή συμβολή της στη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης, ενώ η ίδια η κ. Σαμίου δεν παρευρέθηκε λόγω έκτακτης ασθένειας.
Τέλος, ο Δήμαρχος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αργυρώ Γιαννάκη, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους δήμους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.