10/6/09

Μείωση της στρατιωτικής θητείας λόγω πανικού

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ - ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ, ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ…ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΤΕΤΟΙΑ «ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ.

1. Η κυβέρνηση, υπό το κράτος πανικού λόγω της μεγάλης ήττας της στις ευρωεκλογές, εξήγγειλε εσπευσμένα και αποσπασματικά μέτρα για τη θητεία των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Χωρίς μελέτες, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην κατάργηση μονάδων και την συγκέντρωση των δυνάμεων, στην ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, στην σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και στην βελτίωση της εκπαίδευσης, προϋποθέσεις απαραίτητες, εξαγγέλλουν μείωση της θητείας, παρά τις αντιρρήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
2. Να θυμηθούμε τι έλεγαν οι ίδιοι στο προεκλογικό τους πρόγραμμα το 2004; «Από την εξέλιξη του προγράμματος πρόσληψης των EΠ.OΠ. και από τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή μας, η θητεία από το 2005 σταδιακά θα αρχίζει να μειώνεται, μέχρι το ελάχιστο δυνατό όριο των έξι μηνών. H μείωση της θητείας θα είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που θα υλοποιήσουμε και δεν θα υπονομεύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας μας».
3. Που είναι οι Επαγγελματίες Οπλίτες; Που είναι η συνολική μεταρρύθμιση στο στράτευμα; Που είναι η μείωση από το 2005; Η αλήθεια είναι ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα. Και τώρα, για μικροκομματικούς λόγους, χρησιμοποιούν το ευαίσθητο θέμα της θητείας προσδοκώντας κομματικά οφέλη, και αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την άμυνα της χώρας.
3. Όλες οι μειώσεις θητείας μέχρι τώρα έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με σχέδιο και προγραμματισμό, χωρίς να υποβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η άμυνα της χώρας. Αυτό θα κάνει και η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Επανεξέταση του χρόνου θητείας, µε βάση τις αμυντικές ανάγκες αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα και σε συνάρτηση µε τη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, µε επιδίωξη τη μείωση της θητείας κάτω από 12 μήνες».
4. Εκφράζουμε, τέλος, μια εύλογη απορία: Από πότε θεωρείται υπεύθυνη πολιτική να ανακοινώνονται τέτοια ευαίσθητα πράγματα από μία πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση; Είναι αυτό υπεύθυνη πολιτική ενός υπουργού, σε ένα ευαίσθητο πόστο; Αλλά τι ρωτάμε τώρα. Λεπτομέρειες. Το μόνο πράγμα για το οποίο θα θυμούνται, όποιοι θυμούνται, τη θητεία του κ. Μεϊμαράκη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι για το διαγωνισμό-ντροπή των 55 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ για να μην τους πάρουν χαμπάρι. Τέτοια υπευθυνότητα.