13/6/09

Οκτώ μέτρα για μια σύγχρονη, αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική

Από την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου

Η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη.
Ασφάλεια για μας σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Της ζωής του, της ελευθερίας του, της περιουσίας του της υποστήριξής του από την πολιτεία όταν έχει ανάγκη.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Καταφέραμε, να μετατρέψουμε ένα κράτος κομματικού αυταρχισμού, σε κράτος που εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη. Καταφέραμε να συμφιλιώσουμε τα σώματα ασφαλείας με τον πολίτη. Υπενθυμίζουμε την εικόνα αλλά και την πραγματικότητα της Αθήνας και της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα πήρε διεθνώς συγχαρητήρια.

Σήμερα, η χώρα μας μαστίζεται από την ανομία.
Αυτό έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης. Βουλιάζει και βρίσκεται αμήχανο μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.

Όπως το ’90-’93 έτσι και την τελευταία πενταετία, η ΝΔ δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή με την ανύπαρκτη μεταναστευτική της πολιτική.
Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Την ίδια ανυπαρξία πολιτικής παρουσίασε η ΝΔ και το ‘90-‘93, με ανάλογα τα προβλήματα ανομίας στην χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση
- Απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης.
- Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, πχ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και την μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία.
- Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντί για αγροφύλακες και την αιχμαλωσία των νέων στα stage – θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρή πολιτική αξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.
- Δεν αξιοποιεί σημαντικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων.
- Δεν έχει καμιά πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια.
- Δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα.

Το σχέδιο 8 (οκτώ) σημείων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς και της λαθρομετανάστευσης.
1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.
2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Σκληρή διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.
3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.
4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων.
5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.
Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.
7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.
8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται – με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.