14/5/09

Υπόθεση SIEMENS

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ»…

1. Γ. Παπανδρέου, 21/3/2008, ομιλία στη Βουλή: «Υπόθεση SIEMENS. Έχετε δει ότι, ουσιαστικά, ο Εισαγγελέας της Γερμανίας, εμάς τους δύο κατηγορεί, κ. Καραμανλή; Εσάς και εμένα. Ότι τα δικά μας κόμματα, τα δύο κόμματα της εξουσίας, πήραν λεφτά για να συνεχίσουν τις προμήθειές τους σε επόμενη φάση. Εγώ δεν πιστεύω, ούτε εσείς, ούτε εγώ, να πήραμε λεφτά. Δεν είναι, όμως, προς όφελος του πολιτικού συστήματος, δεν είναι προς όφελος της Δημοκρατίας, οι δυο μας να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, κάνοντας μία Εξεταστική Επιτροπή και να τελειώσει αυτό το πράγμα; Αυτός δεν είναι πολιτισμός;»
2. Κ. Καραμανλής, απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση SIEMENS, 20/6/2008: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή».
3. Από τα παραπάνω δύο αποσπάσματα προκύπτει ποιος πολιτικός αρχηγός έχει επαφή με την πραγματικότητα και το πολιτικό θάρρος να την αντιμετωπίσει, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος, και ποιος όχι.
4. Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο με το οποίο το ελληνικό δημόσιο, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της SIEMENS. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι μέσω των «μαύρων ταμείων» της εταιρίας δόθηκαν ποσά «σε υπαλλήλους, αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» για να εξασφαλιστεί ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας. Με λίγα λόγια το ελληνικό δημόσιο με κάθε επισημότητα, δηλώνει ότι υπήρξε ροή «μαύρου χρήματος» και προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι για την υπόθεση για την οποία ο κ. Καραμανλής δήλωσε ευθαρσώς και με απόλυτη σιγουριά στις 20 Ιουνίου 2008 «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή». Και μην ακούσουμε πάλι «δεν είχα πλήρη εικόνα», «δεν είχα πλήρη ενημέρωση» και «δικό μου λάθος» όπως στο σκάνδαλο της Μ. Βατοπεδίου γιατί πέρσι στις 20 Ιουνίου είχε βουίξει ο τόπος…
5. Τρία συγκεκριμένα συμπεράσματα προκύπτουν από το έγγραφο:
- Πρώτον, το έγγραφο αποτελεί κόλαφο για εκείνους που επιμένουν να εξετάζουν την υπόθεση SIEMENS μέχρι το Μάρτιο του 2004 –χωρίς να δίνουν σημασία στο τι έγινε στην περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., αν και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας Σίκατσεκ έχουν καταθέσει ότι ροή «μαύρου χρήματος» προς τη χώρα μας υπήρξε μέχρι και το 2008.
- Δεύτερον, το έγγραφο δείχνει ξεκάθαρα ότι η υπόθεση αυτή θα έπρεπε εδώ και καιρό να έλθει στη Βουλή. Το συγκεκριμένο έγγραφο έμεινε στο συρτάρι του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για 34 ολόκληρες μέρες. Γιατί; Η δικαιολογία που προβάλλεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, είναι ότι … χάθηκε όταν πήγαν να το βγάλουν φωτοτυπία!
- Τρίτον, αποδεικνύεται πόσο αναγκαίο ήταν η Βουλή, αντί να κλείσει νύχτα, να παραμείνει ανοιχτή για να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις. Όπως ακριβώς είχε αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση για την υπόθεση των TOR M1, όταν στα τέλη Ιουνίου 2006 ανακοίνωσε την παράταση της συνόδου της Βουλής μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους!
6. Ας μην κρυβόμαστε όμως. Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο φανεροί οι λόγοι που οδήγησαν τον σημερινό πρωθυπουργό να κλείσει άρον-άρον την Βουλή. Γίνονται επίσης φανεροί οι λόγοι που ο κ. Καραμανλής απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη SIEMENS. Γιατί χωρίς διερεύνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει. Ο κ. Καραμανλής αφού επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να κουκουλώσει τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του, αποφάσισε με το έτσι θέλω να τα παραγράψει. Η σημαία της διαφάνειας και της μάχης κατά της διαφθοράς, ήταν μια προεκλογική σημαία ευκαιρίας και τίποτα παραπάνω.
7. Το ΠΑΣΟΚ και στην υπόθεση της SIEMENS, υπήρξε σταθερό στη γραμμή που είχε για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων. «Όλα στο φως», ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα.