11/5/09

Ο Δήμος Αγίων Ανάργυρων νοίκιασε τη «Βίλα Μέρλα»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ένα κτήριο απολύτως συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης των Αγίων Αναργύρων, ένα κτήριο μοναδικής κατασκευής και αξίας, η «Βίλα Μέρλα», βρίσκεται πλέον σε χρήση από το Δήμο Αγίων Αναργύρων.
Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε επιτέλους πραγματικότητα μετά από πολλές προσπάθειες και πλέον μετά την ενοικίασή της, η «Βίλα Μέρλα» θα αξιοποιηθεί από το Δήμο.
Το οίκημα, το οποίο δώρισε η Ευαγγελία Μέρλα σε ευαγές ίδρυμα, παρέμενε ανεκμετάλλευτο για αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες άμεσα θα επιδιορθωθούν, έτσι ώστε στο κτήριο να φιλοξενηθούν δραστηριότητες του Δήμου.

Ιστορικά στοιχεία

Για να μάθουν όμως οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, αξίζει να αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία γύρω από τον Ιωάννη Μέρλα και την Βίλλα του.
Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το υπό έκδοση λεύκωμα με την ιστορία των Αγίων Αναργύρων, που ετοίμασε ο Ανδρέας Μηλιώνης, ο οποίος στην ενότητα «Πόλη με ιστορική ταυτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η μοναχική βίλα του Ιωάννη Μέρλα, παλιού κοινοτάρχη και ευεργέτη της πόλης, απέναντι από το στρατιωτικό εργοστάσιο. Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει σε ολόκληρο το δυτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας».

O Ιωάννης Μέρλας

O Ιωάννης Μέρλας στη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας έχει καταγραφεί ως ο μεγάλος ευεργέτης της πόλης μας.
Γεννήθηκε το 1885 στη Σμύρνη, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βαγγελιώ και περί τα τέλη του 1924 – αρχές 1925, ήλθε για μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.
Ενοικίασε μια έκταση 12 στρεμμάτων, στη θέση της σημερινής βίλλας, από τον Κίμωνα Δεμερτζή, δικηγόρο και μεγαλοκτηματία της περιοχής, αδελφό του Κωνσταντίνου Δεμερτζή, υπηρεσιακoύ Πρωθυπουργού το 1935, και προχώρησε στην οργάνωση μιας πρότυπης βουστασιακής μονάδας.
Ο Μέρλας είχε δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα βουστάσια της Αττικής, όμως είχαν περάσει 15 χρόνια από την εγκατάστασή του στους Αγίους Αναργύρους και δεν είχε λύσει το στεγαστικό του πρόβλημα. Το 1940 άρχισε να κτίζει τη βίλα του – τη «Βίλα Μέρλα» - και τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε σε αυτήν.

Η ανθρωπιστική προσφορά του

Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο Ιωάννης Μέρλας εκδήλωσε ισχυρό ενδιαφέρον για τα κοινά. Πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση υπογραφών για την ίδρυση κοινότητας στους Αγίους Αναργύρους, το 1935 ανέλαβε για ένα χρόνο περίπου, χρέη Κοινοτάρχη και κατά τη διάρκεια της κατοχής και τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια (Ιανουάριος 1943 - Μάιος 1946), βρέθηκε και πάλι στο τιμόνι της κοινότητας σε δύσκολες για τον τόπο εποχές. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο Ιωάννης Μέρλας δεν είχε καμιά σχέση με αυτούς που προσέτρεξαν να υπηρετήσουν τις δυνάμεις κατοχής εκείνα τα δύσκολα χρόνια που ο λαός μας υπέφερε. Το αντίθετο μάλιστα. Υπηρέτησε την πόλη του και της έδωσε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, εκπληρώνοντας το ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πατριωτικό του χρέος. Όσοι έζησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια και τον γνώρισαν εξαίρουν την τεράστια ανθρωπιστική προσφορά του. Μιλούν «για τον άνθρωπο που έσωσε από τον εξ ασιτίας θάνατο δεκάδες παιδιά της πόλης μας, ανήμπορους, ασθενείς, εγκύους γυναίκες».
Ο Ιωάννης Μέρλας έφυγε στις 16 Ιουλίου του 1949, σε ηλικία 64 χρόνων, χτυπημένος από την ανίατη ασθένεια, αποτραβηγμένος από τα δημόσια πράγματα. Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά το θάνατο του συζύγου της η Ευαγγελία Μέρλα έζησε στη βίλλα της, με μόνη συντροφιά τις αναμνήσεις μιας πολυτάραχης ζωής, τα κάδρα του Ιωάννη Μέρλα και του Νικολάου Πλαστήρα. Στη διαθήκη της δώρισε τη βίλλα της στο ευαγές ίδρυμά σας.
Η πόλη των Αγίων δεν ξέχασε τον ευεργέτη της. Μετά το θάνατό του, η Κοινοτική Αρχή έδωσε το όνομά του σε έναν από τους δρόμους του κέντρου. Το 2002 ο Δήμος έστησε τον ανδριάντα του στην κεντρική πλατεία, αποδίδοντάς του την οφειλόμενη τιμή.
Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι η «Βίλα Μέρλα» είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ιστορία της Πόλης των Αγίων Αναργύρων και είναι μεγάλη επιτυχία η χρήση του ιστορικού αυτού κτηρίου από το Δήμο.

(Από http://www.agan.gov.gr)