28/3/09

Ψυχική υγεία και εξαρτήσεις

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

Ένα στα τέσσερα άτομα θα αντιμετωπίσουν ψυχική διαταραχή τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το 2020, η κατάθλιψη, θα είναι η πρώτη αιτία νόσου παγκοσμίως
Από την παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος στην ειδική εκδήλωση διαβούλευσης του Κινήματος με θέμα «Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις»
Υποχρέωσή μας να μην εγκαταλείψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, ειδικά σε καιρό κρίσης
- «Κάποιοι λένε «τώρα με την κρίση, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας για τη στήριξη ομάδων πληθυσμού, για την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την παιδεία» κ.ο.κ.. Όχι απλώς είμαι αντίθετος με αυτή την θέση, αλλά θεωρώ ότι, ακριβώς εν μέσω δύσκολων καιρών και κρίσεων, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε, να προστατέψουμε βασικά δικαιώματα και, βεβαίως, ειδικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα: άτομα με αναπηρία, ψυχικά ασθενείς, άτομα εθισμένα, τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας μας».
Για μας, η πρόνοια δεν είναι φιλανθρωπία. Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε από μόνα τους, ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου. Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός από την Πολιτεία.
- «Διαφοροποιούμαστε από την αντίληψη, που επικράτησε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ότι η πρόνοια είναι ουσιαστικά ζήτημα φιλανθρωπίας, ότι οι αγορές θα λύσουν αυτά τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, της ψυχικής ασθένειας, των ατόμων με αναπηρία, των εθισμένων σε ναρκωτικά, και ότι δεν χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός από την Πολιτεία».
- «Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, είναι απαραίτητη η στήριξη της επιστημονικής γνώσης, είναι απαραίτητη η σοβαρή αξιολόγηση και χρηματοδότηση, είναι απαραίτητη η στήριξη του προσωπικού σε αυτές τις υποδομές, είναι απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού σε αυτές τις υποδομές, είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά προς αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου αυτών των ανθρώπων, ούτε βεβαίως με το να τα αφήσουμε να λυθούν από μόνα τους».
Η κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε τις υποδομές και τα προγράμματα βοηθείας
- «Είναι τόσο αρνητικά τα αποτελέσματα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης που, προ ολίγων ημερών, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και σταμάτησε τη χρηματοδότηση των υποδομών μας, λέγοντας: ‘Αυτά τα λεφτά, τα οποία εγώ σας δίνω, δεν τα πηγαίνετε εκεί όπου εσείς είχατε θέσει θεωρητικώς ως προτεραιότητες, στις υποδομές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας’».
- «Εκτός από την εγκατάλειψη των υποδομών υπάρχει και η εγκατάλειψη του ίδιου του προσωπικού, που δουλεύει στις υποδομές πρόληψης και σε άλλες υποδομές πρόνοιας, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Πάρα πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Δουλεύουν μέσα από το απόθεμα ψυχής τους διότι θεωρούν ότι δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά είναι μια κατάθεση ανθρωπιάς».
- «5.000 νέοι άνθρωποι περιμένουν στη λίστα για την χορήγηση μεθαδόνης. Εγκαταλείφθηκε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά, ακόμα και να παίρνουν τη συνταγή τους και να χορηγείται το υποκατάστατο στο σπίτι τους, μέσα από την σωστή επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών της υγείας».
Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη από τη σημερινή κυβέρνηση. Βάζουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο.
- «Έχουμε μία τελείως διαφορετική αντίληψη από τη σημερινή κυβέρνηση. Θέλουμε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά στην πολιτική μας, στις πολιτικές μας, θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Και θα χρειαστεί μεγάλη και πολύπλευρη προσπάθεια και να αλλάξουμε τη μεσαιωνική εικόνα, στην ψυχική υγεία που πάει πάλι να εδραιωθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
- «Πολλά από αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν γίνονται δεν έχουν καν σχέση με χρηματοδότηση, παρότι χρειάζεται και η χρηματοδότηση. Γιατί δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ το να αξιοποιήσεις τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σωστά, και υπεύθυνα».