9/3/09

Χωρίς σχέδιο

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

1. Παρακολουθούμε το όψιμο ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για συναίνεση. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους, κυρίως για τους πολίτες, αν το εννοούσε κιόλας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν τη συναίνεση θυμόντουσαν τώρα που τίναξαν την ελληνική οικονομία στον αέρα και θέλουν να αποφύγουν την εκλογική κατάρρευση.
2. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα περάσει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που κακοποίησε όσο καμία άλλη θετικές έννοιες όπως η «διαφάνεια», η «επανίδρυση», η «μεταρρύθμιση» και τώρα η «συναίνεση».
3. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε για μέρες για το πόσο καλό θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν για την κρίση, για την παιδεία, για την πάταξη της διαφθοράς. Τα αστεία όμως πρέπει να τελειώνουν. Το βασικό ζητούμενο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Όλα τα άλλα έπονται, για τον απλούστατο λόγο ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς σοβαρή κυβέρνηση. Ούτε σχέδιο, ούτε συναινέσεις, ούτε τίποτα.
- Η σημερινή κυβέρνηση ούτε σοβαρή είναι (ακόμη και υπουργοί της αποδέχονται ότι δεν έχει σχέδιο για την κρίση – και πώς να έχει αφού οδήγησε τη χώρα σε εσωτερική κρίση, πριν από τη διεθνή κρίση – ούτε αξιόπιστη (απέρριψε 5 χρόνια τώρα όλες τις προτάσεις μας για εθνική συνεννόηση, ακόμη και για τις πυρκαγιές το 2007).
- Οι ευρύτερες συναινέσεις χτίζονται από ηγέτες που πιστεύουν στην συνεννόηση και το έχουν αποδείξει. Χτίζονται πάνω σε ξεκάθαρο σχέδιο και σαφέστατες πολιτικές επιλογές. Αυτό θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό το Γιώργο Παπανδρέου.