19/3/09

Μας πήρε τα... μέτρα η κυβέρνηση

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

1. Γ. Παπανδρέου, 13/9/2008, ομιλία στη Δ.Ε.Θ.: «Τη μάχη της εξεύρεσης των πόρων, θα την δώσουμε σε όλα τα μέτωπα. Θα φορολογήσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει: Τις υπεράκτιες εταιρίες, τα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».
2. Από το Σεπτέμβριο του 2008, στη Δ.Ε.Θ., ο Γ. Παπανδρέου έχει αποσαφηνίσει τα 7 συγκεκριμένα μέτρα του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης :
- Πρώτον, όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέρμα στο καθεστώς, τα εισοδήματα από εργασία να φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο. Θα θέσουμε δηλαδή τέλος στην άδικη φορολογία πολλαπλών ταχυτήτων.
- Δεύτερον, ένα όριο αφορολόγητου εισοδήματος θα ισχύει για όλους. Και πάνω από αυτό, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα.
- Τρίτον, κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.
- Τέταρτον, μειώνουμε το συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και βοηθούν στην ανάπτυξη, βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Πέμπτον, φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, και όχι αυτοτελώς, με 10% για όλους, όπως η σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή, για τους πιο πλούσιους, τα μερίσματα θα προστίθενται στο εισόδημα, και έτσι θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Ενώ όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ή και καθόλου.
- Έκτον, φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού ληφθούν υπόψη τυχόν ζημιές.
- Και έβδομον, καταργούμε το νόμο της Ν.Δ. για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφέρουμε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος».
3. Στην ίδια ομιλία ο Πρόεδρος του Κινήματος είχε μιλήσει για την ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης των ασθενέστερων όπως «έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα». Είχε προτείνει να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων «από τη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών», κάτι που δεν τολμά να κάνει η σημερινή κυβέρνηση.