25/4/09

Η Συνέπεια

«Επαναλαμβάνω, αν νομίζετε ότι θα ασκείτε πολιτική με την επίκληση σκανδάλων, απατάσθε…Εγώ έχω πει κάτι πολύ απλό. Εάν πράγματι έχετε το οτιδήποτε, για οποιονδήποτε, ασχέτως πολιτικής θέσης ή συνομοταξίας, καταθέστε το αύριο. Να μη δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή, όπως το είχατε κάνει στην εποχή του 1989-1993. Εάν δεν έχετε στοιχεία, να μη μιλάτε. Να καταθέσετε στοιχεία. Εγώ δε θα αφήσω την παράταξη που πάλεψε τίμια για την Ελλάδα, για να την κάνει μια διαφορετική χώρα, να τη σέρνετε με φημολογίες και με οποιαδήποτε σκανδαλολογία. Και ας τιμωρηθεί ο οποιοσδήποτε. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι Νεοδημοκράτης ή ΠΑΣΟΚ. Δεν με ενδιαφέρει από ποια πολιτική παράταξη θα προέρχονται».
1. Το απόσπασμα αυτό είναι από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή για την οικονομία, όχι χθες, αλλά στις 12 Μαΐου του 2004. Πριν από πέντε χρόνια δηλαδή.
2. Η σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή, η σπίλωση, με κάθε τρόπο, όλων των πολιτικών αντιπάλων, υπήρξε πάντα η αιχμή του δόρατος της πολιτικής της συντηρητικής παράταξης. Και το 1989, αλλά και το 2004, ήλθαν στην εξουσία φορώντας την μανδύα του αδιάφθορου και καταγγέλλοντας ένα ολόκληρο Κίνημα το οποίο εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός 5 φορές τα τελευταία 30 χρόνια, ως διεφθαρμένο.
3. Σήμερα, η σκανδαλολογία τούς έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Αλλά δεν πρόκειται να επενδύσουμε σε αυτή. Δεν πρόκειται ποτέ εμείς να κατηγορήσουμε συλλήβδην τη Ν.Δ. ως παράταξη διεφθαρμένων. Ούτε θέλουμε να κατασκευάσουμε κανέναν ένοχο. Αλλά δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε συγκαλύψεις, δεν αντέχει πλέον άλλο ο τόπος αυτή την αίσθηση της ατιμωρησίας και της ανομίας. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Όποιους και να αφορά. Σε όποιο πολιτικό χώρο και αν βρίσκονται.
4. Η θέση μας για τη διαφάνεια και την ανάγκη εξαντλητικής διερεύνησης όλων των σκανδάλων είναι ξεκάθαρη, συνεπής και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τα όσα λέει εδώ και 5 χρόνια ο Γ. Παπανδρέου.
5. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όμως για τη χώρα είναι η συνέχιση αυτής της κατάστασης. Όλος ο πολιτικός κόσμος να ασχολείται με σκάνδαλα τα οποία τελικά συγκαλύπτονται. Μία ολόκληρη κυβέρνηση να κρέμεται από τα χείλη του Καρατζαφέρη. Και την ίδια στιγμή τα προβλήματα των πολιτών να διογκώνονται και να μην υπάρχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισής τους. Η απόλυτη ακυβερνησία. Δεν την αντέχει άλλο ο τόπος. Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση. Απαιτείται μία νέα αρχή με μία νέα κυβέρνηση που θα νοιαστεί για τον πολίτη, με σχέδιο, από την πρώτη μέρα.