6/4/09

Καλές οι φωτογραφίες αλλά …

ΤΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ.

1. Η εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της συμμετοχής του πρωθυπουργού στις διεθνείς συναντήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική θέση της χώρας σήμερα στο εξωτερικό. Θέση με συρρικνωμένο κύρος και ρόλο, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση με την απραξία και απουσία της από τις διεθνείς εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια.
2. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει για το ποια πρόοδος σημειώθηκε ή ποια θετική προοπτική διαπιστώθηκε για τα εθνικά μας θέματα κατά τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό.
- Διότι παρακολουθήσαμε τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκφράζει δημοσίως την επιθυμία του για ένταξη στο ΝΑΤΟ της «Μακεδονίας», όπως την αποκάλεσε στην επίσημη παρέμβασή του.
- Διότι παρακολουθούμε τα ανταλλάγματα που πιθανότατα έλαβε η Τουρκία προκειμένου να συναινέσει στον διορισμό του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ:
Την συνολική υποβάθμιση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία στις αμερικανικές προτεραιότητες.
Την άρνηση του κ. Ομπάμα να επισκεφτεί το Φανάρι - μία κίνηση, η οποία θα είχε αυτονόητο υψηλό συμβολισμό.
Την εξωθεσμική παρέμβασή του Αμερικανού Προέδρου υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., χωρίς προϋποθέσεις.
3. Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της «προόδου» που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στα εθνικά μας θέματα.
4. Οι συναντήσεις με τους ηγέτες των συμμάχων και εταίρων είναι πάντα σημαντικές και χρήσιμες και πρέπει να επιδιώκονται. Πρέπει όμως να προετοιμάζονται και να αξιοποιούνται κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι τις πρόσκαιρες επικοινωνιακές ανάγκες μίας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που παραπαίουν.