10/4/09

Η κοροϊδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται

1. Η κοροϊδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) συνεχίζεται. Και όμως ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε χθες να παρουσιάσει την αποτυχία του ως μια μεγάλη επιτυχία. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή «κατάφερε» διότι κατάφερε να εγγυηθεί δάνεια για το 3,5% του συνόλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Αν θεωρεί ότι το υπόλοιπο 96,5% δεν έχει πρόβλημα, τότε ο υπουργός Ανάπτυξης ζει σε άλλη χώρα.
2. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τα βασικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του προγράμματος.
- Επιχειρήσεις με λιγότερες από τρεις χρήσεις δεν καλύπτονται, το επιτόκιο κίνησης δεν επιδοτείται.
- 7 στις 10 τράπεζες αποθαρρύνουν τη χρήση του Ταμείου, μάλιστα τους παροτρύνουν να μεταφέρουν ρευστό σε καταθετικούς λογαριασμούς, προκειμένου να εντάξουν τις επιχειρήσεις.
- Πολλοί δε τραπεζίτες δεν δανειοδοτούν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι τυγχάνουν να μην είναι πελάτες της τράπεζάς τους.
- Τέλος, η σύνθεση, η διάρθρωση, των δανείων πανελλαδικά, δείχνει ότι οι κρίσιμοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της κατασκευής, που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικό οικονομικό πρόβλημα λόγω της κρίσης, έχει λάβει μόλις το 4,12% του συνόλου των εγγυήσεων.
3. Ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί και θέλει διακαώς εγγυήσεις και λύσεις που δίνουν ρευστότητα στην αγορά. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να τις προσφέρει.